sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007

Lohkareenpyöritystä

Verkkoteknologioiden kanssa puljaamisella tuntuu olevan perin sisyfoslainen luonne. Sitä kiveä pyöritetään jyrkkää mäkeä pitkin,vaan aina kun homma tuntuu olevan valmis, kirottu lohkare vierii takaisin alas.

Englanninkielinen ilmaisu "sisyphean task” viittaa hyödyttömään, loputtomaan ja turhauttavaan tehtävään. Onpa eräs sontakuoriainenkin nimetty Sisyfoksen mukaan. Suomenkielinen Wikipedia sen sijaan spekuloi (lienee ilman näyttöä) Sisyfoksen legendan ja suomalaisten ylpeilemän ”sisun” suhteella. Suhde olisi kieltämättä jotenkin runollinen, jos sellainen olisi olemassa. (*)

Kreikkalaiset perkeleet tekivät Pölösen taantuvan suomalaisen maaseudun arkkityypin kuvauksen härskimmin jo pari tuhatta vuotta sitten. Seksiä, irstailua ja jännnittäviä henkilöhahmoja. Toisaalta Pölösellä oli Esko Nikkari, joka pistää muutamaa Zeusta ja Thanatosta pataan milloin vaan. Nikkarin hahmo tiesi arvonsa paremmin eikä yrittänyt petkuttaa Kuolemaa, kunhan neuvotteli muutamia lisäpäiviä elon tielleen.

Haulla sisyfoslainen ei tietenkään löytynyt yhtään osumaa tietoverkon syövereistä. Eikä muuten myöskään termillä vinoviettinen hai eli homoholkeri. Joko suomenkielisiä sivuja on vähemmän tai ne ovat sisällöltään suppeampia kuin kuvittelen, tai sitten olen vain sivistymätön juntti joka keksii näitä sanoja päästään. Toisaalta, olen ilmeisesti myös ainoa ihminen koko internetissä jota keskioluen maku miellyttää.

(*) Myönnetään, että Tampereen yliopiston myöntämä ”sisufos”-palkinto on kyllä nokkela tapa tiivistää pätkätöillä ja apurahoilla sitkuttelevien tieteentekijöiden työn kuva.

[Edit: typoja]