tiistaina, lokakuuta 30, 2007

Varakas herrasmies

Yksi. Kuulin aiemmin eräästä kiinteistösijoittajasta, joka olisi vanhemmilla päivillään alkoholisoitunut ja juonut lukuisia huoneistoja Tampereen keskustasta. Kuulin tänään, että joku olisi juonut kilometrin rantaviivaa Näsijärveltä. Jotenkin olen sitä mieltä, että pitäisi juoda konkreettisia asioita. Jos ei ole varaa juoda kokonaisia huoneistoja, niin olisi hienoa edes havaita aamulla juoneensa pesukoneen tai edes eteisen maton.

Kaksi. Hississä mummojen katse loistaa ja jalat leijuvat tukevasti ilmassa. Tommy Taberman oli avannut runoillan. Toinen mummoista hieman kiusasi toista, Maireksi kutsumaansa, kertoi Tommyn vilkuilleen tätä. Maire punastui. Lupasivat ottaa sherryt illan kunniaksi Mairen asunnolla. Maire näyttäisi asuvan kerrosta minua ylempänä.

Kolme. Kolmellakymmenellä viidellä eurolla maksaa nepalilaisen lapsen koko vuoden koulunkäynnin. En usko, että tiilitehtaalla raatavan lapsen näkökulmasta olisi erityisen olennaista koulunkäynnin mahdollisuuden taustalla piilevän altruismin määrä ja aitous. Oli se apu sitten pahaa eli hyväosaisten käymää anekauppaa ja helppoa hyvän omatunnon ostamista, tai hyvää, eli voimautujien suorittamaa vapaaehtoistyötä eli katufeissauksen kautta tapahtuvaa luppoajan myymistä ja tiedostavan vertaismarkkina-arvon kerryttämistä.

Neljä. Allekirjoitin myyntipaperit ja luovuin omistavan ja kontrolloivan luokan jäsenyydestä tänään. Nyt pitäisi päättää mikä sijoitusinstrumentti olisi paras vaihtoehto riiston hedelmien kasvattamiseen. Kuten pankinjohtaja Jalkanen aikoinaan totesi, pankit kusettaa, rahastot kusettaa mutta sijoitusneuvojat ne vasta kusettaakin. Ehdotuksia.

Viisi. Markka-aikana olisin tuntenut itseni ns. varakkaaksi herrasmieheksi.