sunnuntaina, joulukuuta 11, 2005

Kampuskimara

Aurinko paistaa kolmatta päivää peräkkäin. Minun piti alunperin lähteä Paolan ja Katjan kanssa tarkastamaan Whistler, tuo Pohjois-Amerikan parhaana pidetty laskettelukeskus ja vuoden 2010 talviolympialaisten päänäyttämö, mutta en jaksanut herätä riittävän aikaisin riemuretkeä varten. Seuraavaksi minun piti lähteä Georgiosin kanssa Cypress Mountainille, mutta vetkuttelin niin pitkään etten saanut aikaiseksi sitäkään. Lopulta kyllästyin curling-kanavan toljottamiseen 14" Navjotilta lainaamastani televisiosta -- joka on sivumennen sanoen vielä karumpi kuin entinen rakas Kiinan kansanarmeijan valmistama VIC-20:n ja C64:n monitorina toiminut edellinen viihdekeskukseni sydän -- ja lähdin maleksimaan pitkin kampusaluetta. Ostin lähikioskilta pattereita kameraani varten ja lähdin räpsimään havainnekuvia UBC:n maisemista. Uudet patterit jaksoivat mukana seitsemän kuvan verran, joten yhdelle kuvalle tuli hintaa pyöreästi 80 kanadan senttiä. Melko edullista, minun mielestäni. Ohessa kuitenkin kuvat, joille en tietenkään näyttänyt Photoshoppia.

First Nations Longhouse toimii kanadalaisen poliittisen korrektiuden alentuvassa ja isällisessä hengessä alkuperäiskansojen muulta yleisöltä suljettuna opiskeluympäristönä, joka heijastaa alkuperäiskansojen kulttuuria ja perinteitä. Talo on arkkitehtuuriltaan kuitenkin suhteellisen kiinnostava ja samalla aiheeseensa sopivasti hyvin piilossa keskimääräisten betoni-, teräs- ja lasikolossien ympäröimänä.


Paikallinen matematiikan laitos (Pacific Institute for Mathematical Studies) jonka matemaatikot ovat ihan omin pikku kätösin virittäneet jouluiseen tunnelmaan -- tai sitten opiskelijoiden joukossa on aitoja gangsta-veljiä jotka jostain syystä haluavat nostaa esiin naisten asemaa tutkimusyhteisössä. Kampusalueella on ilmeisestikin tilan ja/tai rahan puutteessa paljon annex-rakennuksia, mutta ainakin tästä parakista päätellen rahanjako eri tiedekuntien välillä ei ole aivan tasainen.


Main Mall suoraan pohjoiseen päin katsottuna (Flag Pole Plaza). Meren läheisyydestä johtuen koko niemi jolla UBC sijaitsee tuntuu olevan sumun peitossa silloinkin, kun muu osa Vancouveria on enemmän tai vähemmän kirkas.


UBC Aquatic Center katsottuna University Bulevardilta suoraan itään. Rakennuksen muotokieli on tainnut lainata elementtejä samasta ilmansuunnasta. Tähän aikaan vuodesta ulkoallas ei tunnu olevan erityisen suosittu vapaa-ajanviettopaikka. Kuvasta saa hyvän käsityksen siitä, kuinka vuoret dominoivat yleistä maisemaa kampusaluella (ja koko Vancouverissa), siis ainakin silloin kun näkyvyys on ylipäätään riittävä. Koska kuvat on otettu kymmenen minuutin sisään toisistaan, ero näkyvyydessä itään päin katsottuna ja toisaalta pohjoiseen päin katsottuna on melkoinen.


Yksityiskohta Fred Kaiser Buildingista. Toisin kuin Suomessa, täällä merkittävä osa julkisista rakennuksista pystytetään erinäisten mesenaattien rahoilla ja näin mesenaatit saavat vastalahjaksi itsensä mukaan nimettyjä pytinkejä. Rakennuksessa majailevat osa paikallisista sähköteekkareista.


Asiayhteyteen sopiva yksityiskohta maisema-arkkitehtuurin laitoksen sisäänkäynnistä. Etualalla näkyviä karkki- ja limsa-automaatteja pönöttää pitkin kampusta jotta natiivien rasvan ja sokerin saanti pysyy tasaisena.


ICICS/CS-rakennuksen ja Erityistutkijan "työ"paikan sisäänkäynti, jonka yläpuolella on erään tietokonegrafiikasta väitelleen opiskelijan omasta työstään tekemä taideteos.


Vaikka tämä ei ketään kiinnostakaan, kätevä tapa löytää UBC:n rakennukset kartalta löytyy linkin takaa.