maanantaina, marraskuuta 06, 2006

Omat, erityiset ajattelurakennelmat

Repäisin edellisessä merkinnässä esitetyn mietelauseen Think! Cafén miestenvessan seinäkirjoituksesta. Lähinnä tuossa huumorin sävyttämänä kiteytyi eräissä piireissä esitetty näkemys siitä, että heteroseksuaalisuus on patriarkaatin ylläpitämä sosiaalinen konstruktio ja heteroseksi sen ilmentymänä aina väkivallanteko naista kohtaan. Se, että kirjoitan tällaista kukkua on puolestaan esimerkki siitä, että blogien lukeminen todellakin mädättää aivot.

Tai paremminkin: blogien kautta syntyy (toivottavasti!) vääristynyt kuva siitä, mitä ihmiset keskimäärin ajattelevat. Tuo yllä kirjoittamani lause tuntuu heikolta provolta aina niin kauan, kunnes löysin millaista opetusta Helsingin yliopiston valtio-opin tutkimuksen metodologia -kurssilla, Feministinen tietäminen -luennolla tarjotaan. Rahalainaus:
Se, mitä ymmärrämme sosiaalisena sukupuolena (gender) itse asiassa tuottaa sitä, minkä ymmärrämme biologisena sukupuolena (sex). Biologinen sukupuoli ei ole luonnollinen annettu tosiasia, sitäkin tuotetaan osana valtataistelua. Biologinen sukupuoli ei tällöin ole alkuperä, vaan ainoastaan väline sukupuolitetun todellisuuden tuottamisessa.
Kuten mainoksen mummo toteaisi: hyvähyvähyvä!

Tämä löytyi Niemelän ja Tammisalon listaamattomasta blogista Keisarinna. Kuten Kokkarisen blogin kanssa, myös tämän kanssa ensin ihmettelee kirjoittajien vaahtoamista ja sitä, mistä nämä tällaisia olkiukkoja rakentelevat. Sitten areenalle marssii vastapoolin edustajat jotka toimivat tarkalleen niin kuin heidän kuuluukin toimia ja soppa on valmis. Pitäisi olla lukematta, mutta liha on heikko ja mieli altis. Ja taas kerran, kuten nettikeskusteluissa on ollut tapana aina siitä lähtien kun olen niitä lukenut, vastapooli ei edes yritä rakentaa argumentteja tai käydä asiallista keskustelua, vaan hyökkäykseen käydään rinnat rottingilla ad hominemit viuhuen, tai ehkäpä livistäen lihakset vetreinä liukkaasti kohti uusia seikkailuja. Vähän tähän tyyliin.

Yritän kovasti olla ennakkoluuloton, mutta olen jo useamman kerran iltaa istuessani vetänyt varmistimet pois päältä tiettyjä avainsanoja kuullessani. Nämä tekevät melkoisen karhunpalveluksen niille sisarilleen jotka tekevät ihan oikeasti relevanttia tutkimusta ja toimivat ihan oikeiden ongelmien parissa. Edelleenkään siitä, miten asioiden pitäisi olla, ei voida johtaa sitä miten ne oikeasti ovat.

Voi voi.

[Edit. Poistin suorat linkit ja ihmettelen niin kauheasti, miksi edes jaksan vaivautua. Taas tällaista. Pitäkää tunkkinne.]