tiistaina, syyskuuta 27, 2005

Stipendiaatti avautuu mieskulttuurista

En tiedä mikä psykologinen etäännyttämisprosessi saa ihmisen käyttämään itsestään määrätietoisesti erityistä nimikettä yksikön 1. persoonan sijaan, mutta se tuntuu kieltämättä kovin kätevältä. Katsotaanpa: fellow on näemmä suomeksi mm. aatetoveri, kaveri, poika, stipendiaatti, veikko ja virkaveli.

Katkaistakseen vanhat rutiininsa aatetoveri on Vancouverissa ollessaan pyrkinyt aktiivisesti välttämään suomalaisten medioiden seuraamista. Erityisessä pannassa ovat olleet ne kaksi huonointa iltapäivälehteä. Suomesta käsin kaveria on tosin parinkin veljeksen taholta informoitu, että lähikapakkaa on nuijittu uuteen uskoon kaivinkoneella ja poliisia on paettu soutuveneellä neljättä tuntia järvellä. Molemmat uutiset kyllä ilahduttivat kosolti, joskaan eivät erityisesti aiheuttaneet koti-ikävän tunnetta. Poliisin mukaan alkoholilla oli osuutta asiaan.

Yksi käännös sanalle Fellow on kuitenkin mies. Erehdyin vahingossa avaamaan maanantain iltapäivälehden jossa kerrottiin Suomen epävirallisen kuningasparin ensimmäisestä yhteisestä viikonlopusta linnan ulkopuolella. Uutisen sijaan silmääni osui keskustelupalsta ja sieltä lehden sivuille poimittu nimimerkin mies avaus:

"Kuules Matti,Osta sukkahousut ja hame, mies ei lyö naista!" (sic)


Tässä kiteytyy implisiittisesti moni asia joka poikaa harmittaa suomalaisessa mieskulttuurissa. Tietenkin on isosiskomaisen latteaa ja ilmeistä havaita kuinka nimimerkin "mies" mielestä tavoiteltava positiivinen tila on olla "mies". Jos mies ei ole "mies", miehen kuuluu ostaa sukkahousut ja hame. Mies joka pukeutuu sukkahousuihin ja hameeseen ei ole mies vaan ämmä tai neiti, miehen ei-tavoiteltava komplementti joka nynnyilee jääkiekkokaukalossa. Tämä sukupuolitettu komplementti puolestaan on määritelmällisesti alisteinen miehelle, joka tässä idealisoidussa tilanteessa käyttää valtaansa olla lyömättä naista.

Se mikä stipendiaattia oikeasti harmittaa paljon enemmän on se, että yllä olevan lainauksen johdonmukainen ja välitön seuraus on se, että mies saa lyödä miestä. Joku kulttuuria paremmin tunteva varmaan osaisi kirjoittaa tähän jotain fiksua siitä myyttisestä mieskuvasta ja siitä kuinka sillä on vaikeaa kun sillä ei ole virikkeitä eikä synnytysosastolla näkynyt Eurosporttia ja siksi on oikein leipoa turpaan nakkikioskin jonossa seisovaa veikkoa.

Tästä pitkäjännevälisestä aasinsillasta päästiinkin kätevästi alkoholikulttuuriin. Virkaveli haki Lidialta (italialainen lääketieteenopiskelija, ei saksalainen halpakauppaketju) 80 taalalla ostamansa vuoden ikäisen LG:n jääkaapin ja sai vedenkeittimen kaupan päälle. Keskiolutindeksi voidaan karkeasti laskea kaapin täytteeksi ostetun Okanagan Spring -panimon 2 x 6 oluen maistelulaatikon perusteella. Kelatkaa vähän hei, 12 olutta = 20 taalaa, jääkaappi = 80 taalaa.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Hmm, sukkahousut ja hame on lempiasuni, päällä joka päivä ja useammin kuin perinteiset miehiset vaatteet. Eikä ne tee minusta yhtään vähempää miestä kuin olen.

No olen kyllä naisellinen ja siinä mielessä minua saa naiseksikin sanoa. Mutta jos olisin nainen, olisin sitten varmaankin lesbo, koska harrastan seksiä naisten kanssa. Mutta toki miehen olemusessa.

Niin että ota sitten tuosta kiinni. Kuka on nainen ja kuka mies? Ja miksi?

11:31 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home