maanantaina, marraskuuta 06, 2006

Muotti

Työlupa loppuu vuoden lopussa, jonka jälkeen passi tiputetaan takaisin turististatukselle ja voin vetelehtiä maassa vielä kolmisen kuukautta. Ostin kausikortin Cypressin laskettelukeskukseen, joten lumen olisi parasta tulla pian. Postdoceilla on oma luokituksensa ja heille myönnetään työlupa ilman sen suurempia tarkistuksia. Sama ei päde oikeisiin töihin hakeville. Virallisesti vailla Kanadan kansalaisuutta tai pysyvää oleskelulupaa olevan saa palkata vain, jos palkkaava yritys kykenee vakuuttamaan virkamiehet siitä ettei yhtä päteviä kanadalaisia hakijoita ole saatavilla.

Pysyvää oleskelulupaa (permanent residence) voi hakea skilled worker -luokassa mikäli täyttää riittävän määrän kriteereitä. Koulutus, kielitaito, ikä, sukulaisuussuhteet. Löysin oman luokitukseni (alun perin näytti siltä, että vain professorit huomioidaan yliopistomaailmasta, kun taas kategorioita löytyi mm. luokille "athlete" ja "comedian"). Näyttäisi siltä että saisin todennäköisesti oleskeluluvan, mutta hakuprosessi kestää vuoden. Erityismenettelyllä työnantaja voi lyhentää aikaa noin viiteen kuukauteen, jos tämän on valmis käyttämään rahaa ja lakimiehiä.

En aiemmin edes miettinyt jääväni pidemmäksi aikaa. Nyt huomaan, että vaikka haluaisinkin, ainakin jonkinmittainen Suomen-reissu on luvassa. Sinänsä en pane pahakseni ollenkaan (kunhan vaan hommat eivät palaa ns. perinteiseen muottiin, siis Oluthuoneella istuskeluun -- saikos sisätiloissa vieläkin polttaa?).