sunnuntaina, tammikuuta 07, 2007

Haalean sininen täplä

Ohessa näkyvän kuvan otti Voyager 1 avaruusluotain vuonna 1990 vaeltaessaan yli 6 miljardin kilometrin päässä matkallaan ulos Aurinkokunnastamme. Kuvassa kahden valkoisen viivan välissä näkyvä pikselin kokoinen valopiste on, niin, Maapallo. Edesmennyt Carl Sagan sanoi kuvasta suurin piirtein seuraavaa:
Kun katsomme tätä kuvaa, näemme pisteen. Tämä piste on me, se missä me olemme. Tämä piste on koti. Tämä piste on jokainen koskaan elänyt ihminen. Se on ilomme ja surumme, tuhannet itseään täynnä olevat uskonnot, ideologiat ja poliittiset järjestelmät. Nuoret rakastavaiset, vastasyntyneet lapset, jokainen vanhemmista; kukin moraalinvartija, korruptoitunut poliitikko, pyhimys ja syntinen lajimme lyhyessä historiassa on elänyt täällä, tällä auringon säteen ikuistamalla tomuhiukkasella.

Ajatelkaa kaikkea aikojen kuluessa vuodatettua verta, jotta muutamat meistä voisivat olla voittajia, hallita pientä osaa tästä tomuhiukkasesta. Kaikkia niitä julmuuksia joista niin monet meistä ovat kärsineet tällä tomuhiukkasella. Kuinka helposti vihaamme, tapamme toisiamme, ja kuinka tärkeinä pidämmekään itseämme -- ja kuitenkin, meidän planeettamme on tämä pieni valon pilkahdus kosmisessa pimeydessä.

Kukaan muu ei tule pelastamaan meitä itseltämme. Tämä pieni, haalean sininen täplä, kuva mitättömän pienestä maailmastamme, muistuttaa meitä vastuustamme itseämme ja toisiamme kohtaan.

Se on ainoa koti joka meillä on.
Varsinainen artikkeli löytyy täältä: http://www.bigskyastroclub.org/pale_blue_dot.htm (via Fark).

Karkeasta suomennoksestani huolimatta: fundeeratkaa tätä.