keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

Niitä ei voi parodioida, älykkäästi

Entinen tiedekolleegani kirjoitti hetki sitten älykkyydestä varsin tyhjentävästi näin.

Luin pitkästä aikaa Hesaria. Tiistain numerossa kotimaan- ja kaupunkitoimitusten uutispäällikkö(!) Anna Karismo antaa "kolumnissaan" Näpit irti aivoistani mm. seuraavia äidillisiä neuvoja:
Älykkyyden mittaaminen on taas pelottavalla tavalla pulpahtanut pinnalle yhteiskunnallisessa keskustelussa. Älykkäiden ja itsetietoisten ihmisten voittoon uskoi myös Jokelan koulusurmaaja. Voitaisiinko ainakin aikuisten kesken sopia, että lopetetaan nämä ylivertaisuushöpinät tykkänään?

Jos joku yrittäisi mitata älykkyyttäni, pinkoisin karkuun ja kovaa. Natsi-Saksassa tutkimukselle oli tilaus, mutta miksi nyky-Suomessa?

HS-Raadin jäsenistä liki kolmannes piti älykkyysvertailua tieteellisesti perusteltuna. Missään ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti määritelty mitä äly on. Mitä tiedettä se sellainen on, jossa jo tutkimuskohteesta on erimielisyyttä?

Älyjen vertaamisessa (sic!) kiinnostavinta ovatkin itse mittaajan arvoitukset. Kertoohan se esimerkiksi länsimaisesta älykkyystutkimuksesta jotain, että testattavan pitää kyllä osata piirtää viivoja loogiseen järjestykseen paperille, mutta sitä ei testata, tarttuuko hän suuttuessaan aseeseen vai ei.
Onnittelut ja iso käsi uutispäällikölle taakista natsikortin käytöstä valtakunnan ykköslehdessä!

Taidan kömpiä takaisin kotoisaan norsunluutorniini.

1 Comments:

Blogger IDA said...

"Niitä ei voi parodioida, älykkäästi"

Aina voi kuitenkin yrittää, meni syteen tai saveen ;)

2:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home