tiistaina, lokakuuta 11, 2005

Käsiteajurilla Plutoon painellaan

Todellakin, kun istuu koko päivän kirjastossa lukemassa tutkimuspapereita, harvoin tapahtuu mitään merkitsemisen arvoista. Pääsin sentään torrent-neistyydestäni imuttamalla keskustelua herättäneen Star Wreckin. Ei kai sitä enää tarvitse toistaa: elokuva oli parempi kuin olisin kuvitellut. Näyttelijätyön amatöörimäisyys ei ollutkaan odotetun vaivaannuttavaa ja alkukankeuden jälkeen tamperelaiset maneerit jaksoivat jopa hieman huvittaa, mukana oli muutama ihan oikeasti hauska oivallus ja sitäpaitsi se, että raina oli kuvattu osittain TTY:n Festiassa antoi hauskan lisämausteen elokuvaan. Ja sitten se CGI-puoli. Ne efektit pärjäävät minun kirjoissani mille tahansa television avaruussarjalle. Sitäpaitsi kontrasti eeppisten avaruustaistelukohtauksien ja musiikin, ja P-liiton tunariupseerien välillä oli hykerryttävä. Ja se Haydayta näytellyt nainen teki todella väkevän roolisuorituksen.

Tulevan perjantaisen Room Crawlin hengessä latasin myös Mieskuoro Huutajien musiikkia verkosta kaikelle kansalle esitettäväksi. Nelihenkinen taistelujoukkomme erityistutkija, Martin, Johan ja Alison valmistautuu huolella viihdyttämään 50+ huoneryömintään osallistujaa. Sunnitelmissa on tarjota akvaviitti- ja salmarisnapseja, ruisleipää ja silliä, Huutajia, kuvaesityksiä eri maista, sekä pakottaa vieraat laulamaan ruotsinkielisiä juomalauluja. Riettaampia ehdotuksia otetaan vastaan konttorin puolella.

Päivän pakollisen sivistysannoksen tarjosi puolestaan luento kanadalaisen nykyarkkitehtuurin tilasta. Ensin valitettiin kovasti kuinka arkkitehtejä koulutetaan liian vähän, arvostetaan liian vähän ja kuinka niille maksetaan aivan liian vähän. Nopean päässälaskun tuloksena tosin enemmän kuin Suomessa. Sitten kerrottiin kaikenlaista viisasta luonto/kulttuuri-dikotomioista, epäformaaleista runojen kieleen perustuvista analogisista suunnitteluperiaatteista, postmodermismista ja Marxin Heikosta Ideasta [1], ja käsiteajureista. Esimerkkirakennuksena toimi Perimeter Institute for Theoretical Physics. Yksityiseltä puoleltaan lammen takaa rakennus näyttää kansalaisille vain modernilta rakennukselta aivan kuten materiakin näyttää kansalaisille vain materialta. Mutta rakennusten varsinaiset käyttäjät, fyysikot, näkevät lähempää tarkastellessaan lukuisan joukon epäsäännöllisiä yksityiskohtia, aivan kuten he näkevät myös aineen todellisen epäsäännönmukaisen olemuksen säieteorian valossa.

[1] Ainoa tätä sivuava määritelmä jonka löysin meni kutakuinkin näin: "The final task in each discipline is to define and purify its Notion, bringing it down to single digits so to speak, thus clarifying its nature, purpose and place in the whole. And beyond this we still retain notion in its ordinary sense as a weak idea."