torstaina, huhtikuuta 19, 2007

Runokurko

Sanomalehden hienous on siinä, että se on lineaarinen ja joku muu on päättänyt mitä minun kuuluu lukea ja tietää. Silloin kun haluan pyksilöidä, voin sitten surffata pornoa netistä.

Ystävälläni on tapana tilata Hesarin ja paikallislehtensä Turun Sanomien lisäksi vielä kolmas, vapaavalintainen sanomalehti saadakseen kuvan miten hänelle pistevieraat kansanosat ajattelevat. Nyt hänellä on tilauskierrossa Maaseudun Tulevaisuus, mutta tätä edelsi puolen vuoden Huvudstadbladetin tilaus. Ystäväni mukaan HBL antaa kiinnostavan kuvan suomenruotsalaisesta vähemmistöstä. Lehden sisällöstä kuulemma 80% koostuu erilaisista kulttuuriuutisista ja -arvosteluista, ja kolumnien pysyväisluonne on jalous. Sydämenasioita ovat lähinnä kehitysavun nostaminen 0.7% bruttokansantuotteesta ja pakolaiskiintiöiden täyttäminen.

Tämä tuli mieleeni, kun kuuntelen taustalla radiosta tuoretta maahanmuuttoasioista vastaavaa ministeriä Astrid Thorsia. Ministeri kertoo, että voidakseen ylläpitää avointa keskustelua verkossa, hänen täytyi sulkea kotisivujensa kommentointimahdollisuus. Tämä ilmiö, maahanmuuttovastaisten kirjoitusten esiintyminen keskustelu- ja kommenttipalstoilla, on kuulemma havaittu myös laajemmin hänen eurooppalaisten kolleegojensa toimesta. Ministerin mukaan avoimen ja vapaan keskustelun ylläpitämiseksi on varmistettava että kommunikaatiossa ei esiinny epätoivottavia sävyjä. Koska tämä ei onnistunut, hänen oli pakko sulkea keskustelusivunsa. Kuulemma vielä ei ole löydetty keinoa jolla tätä keskustelua voitaisiin automaattisesti valvoa.

En ota kantaa varsinaiseen aiheeseen, eikä minulla ei ole tietoa millaisia nämä epätoivottavat sävyt ovat, mutta kieltämättä tuon lausunnon sisäisestä logiikasta tulee mieleen erään amerikkalaisen kenraalin kommentit Vietnamissa. Vapaasta muistista siteeraten hän sanoi näin: kylän pelastamiseksi oli välttämätöntä tuhota se.

Näemmä suomessakin on kansallinen kivääriyhdistys, jonka johtaja Runo K. Kurko (!!) keuhkoaa radiossa jotain mikä saa edelliset lausunnot kuulostamaan rautaisen loogisilta.

1 Comments:

Blogger Panu said...

Runo Kurko esiintyi männävuonna iltapäiväläystäkkeessä, jossa hän perusteli Suomeen vaatimaansa vapaata aseenkanto-oikeutta sillä, että "Huippuvuorillakin liikkuessa on pakko olla kivääri jääkarhujen varalta". Tämä tuskin kaipaa enempää kommentteja.

10:08 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home