tiistaina, heinäkuuta 03, 2007

Oivallus

Suurin yksittäinen viimeaikainen oivallukseni on se, ettei minua oikeasti kiinnosta tieteen tekeminen paskan vertaa. Siksi tutkimuskeskukseen siirtyminen onkin aivan vitun hyvä idea. Taidan vain vihata itseäni, vähän niin kuin Vertaisvoimailija. Mutta VV on sentään purjeveneellään, minä nysvään Hervannassa.

Allekirjoitan huomenna asunnon myyntitoimeksiannon. Laskeskelin mitä saisin jos olisin todella rikas, ja voilá: 225k€:llä saa Tampellan alueelta vuonna 2005 valmistuneen 50 neliön yksiön. Viidenkymmenen neliön yksiö, Tampereella, kaksisataa kaksikymmentäviisi tuhatta euroa??

9 Comments:

Blogger Markku said...

Asuntojen hinnat ovat täällä täysin naurettavat. Jostain syystä niitä tontteja nyt vain ei voida kaavoittaa tarpeeksi.

3:04 ip.  
Blogger erityistutkija said...

Allekirjoitan molemmat kohdat. Kun katsoo kuinka käsittämättömän paljon korpea ja käyttämätöntä tilaa Tampereella on, herää kysymys lähinnä siitä kuka keinotekoisesta niukkuudesta hyötyy. Tietenkin rakentaminen nyt ylipäätään on muuttunut Suomessa järjettömän kalliiksi.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että tuolla 225k€:lla sai jo omakotitalojakin Tampereen laitamilta, joten tuo oli toki hieman kärjistetty esimerkki. Silti leuka loksahti, kun odotin että 1.5 miljoonalla vanhalla markalla olisi saanut vähintään parikerroksisen rinnetalon Pispalasta, ei viisikymmenneliöistä yksiötä.

4:40 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Onks toi 225K€ nyt sitten paljon vai vähän?

Nimim. Rahan arvoa ymmärtämätön

5:01 ap.  
Blogger erityistutkija said...

Miehelle, jolla on jo rantasauna ja kaksi humidoria, se ei ole tietenkään yhtään mitään :-)

Oletkos sä nyt lomalla vai töissä? Veikkaan jälkimmäistä, ulkona on liian lämmintä ja kirkasta notkua internetskussa. Kävin Yatzyn maksamalla pisneslounaalla Tammerin terangilla eikä sisätiloihin palaaminen maistunut lainkaan hyvältä.

6:16 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Periaatteessa sekä että. Mistään ei vaan tuu mitään, joten olisi kait ihan sama vaikka istuisi terangilla.

6:44 ap.  
Blogger Markku said...

Keinotekoisesta niukkuudesta hyötyvät tietenkin ne, joiden omistamien luukkujen arvo pysyy korkealla niukkuuden takia. Koska asunnonomistajia on kunnallisista päättäjistä lähes joka iikka, ja tulee olemaan, koska asunnonomistajia on täysi-ikäisistä kansalaisista suuri enemmistö, kierre on valmis.

Kuulin yhdeltä arkkitehtuurin opiskelijalta, joka on ollut työkseen jonkin verran tekemisissä kaavoitusjuttujen kanssa, että kasvukeskusten kunnat pyrkivät rajoittamaan uusien asukkaiden virtaa, koska ne pelkäävät velkaantumista, joka seuraa uuden infran rakentamisesta. En osta moista selitystä alkuunkaan, koska kunnilla on paljon parempia ja suorempia keinoja kerätä rahaa infraa varten kuin kaavoitusvetkuttelu.

Ainoa nuorten asuntoa hankkivien perheiden tapa puuttua asiaan on järjestäytyä, rummuttaa tietoa asuntokurjuudesta ja uhata muuttaa pois maasta joukoittain asunnoista rahaa kiristävien suurten ikäluokkien riiston alta, jos peli ei ala muuttua. Radikaalien keinojen hyväksyttävyyttä voisivat edistää hintakuplan aikana ostettujen asuntojen korkohelpotukset niille onnettomille, jotka joutuivat niitä silloin ostamaan odottaen kusetuksen jatkuvan tulevaisuudessakin.

9:03 ap.  
Blogger Tiedemies said...

Teimme perheen kera alustavasti päätöksen muuttaa vuokralle. Jos pari vuotta katsoo, miten hinnat pääkaupunkiseudulla kehittyvät.

Ei voi olla niin, että jos palkansaajien keskiansio on alle 35000 egeä vuodessa ja tästä pois verot, että keskimääräinen kämppä maksaa paljon yli 200000 euroa. Jossain vaiheessa hinnan on tultava alas. Neljän vuoden sisällä on suomessa miljoona yli 65-vuotiasta ja 250000 80-vuotiasta.

Tämä jengi tulee muun hyvän lisäksi vielä torpedoimaan suuren osan 1960- ja 70-luvuilla rakennettujen kerrostalojen peruskorjaukset siten, että putkiremontteja viivytellään viimeiseen asti ja korjausrakennusala ylikuumenee entisestään.

Jos haluatte sijoitusvinkin, niin sanon näin: Jos uskotte, että nykymeno jatkuu, ostakaa rakennusalan osakkeita. Jos ette usko, ostakaa silti.

12:10 ip.  
Blogger kattoratsastaja said...

Liian nopea väestönkasvu tuottaa kunnille kustannuksia myös muussa kuin rakentamisen muodossa. Rakentaminen ei ole kuin murto-osa muista kuluista.

Koska kuntia vaaditaan lakisääteisesti takaamaan asukkailleen tietyt palvelut (koulut, päivähoidot, terveydenhuolto) täytyy niitä varten paitsi rakentaa myös palkata henkilökuntaa, maksaa avutuksia vähäosaisille, yms. muita kuluja. Sääntely luo lisää sääntelyä.

Esim. Pirkkalaan on muuttanut nopeasti niin paljon nuoria perheitä että kouluja rakennetaan jatkuvalla syötöllä ja olemassa olevat ovat liian täynnä. Rahaa remontteihin ei ole.

Jos kuntaan muuttaa äkkiä vaikka paljon lapsiperheitä, heille pitää taata palvelut HETI. Veroina he maksavat osuutensa niistä 10-20v aikajänteellä. Optimaalisena väkiluvun kasvuna kunnalle pidetään yleisesti n. kahta prosenttia. Yli 5% vuotuinen kasvu tuottaa merkittäviä ongelmia.

Lisäksi on vielä niin, että jos joku kunta myy maata naapureitaan merkittävästi halvemmalla syntyy keinottelua.

Jos taas tuotetaan halpoja asumisoikeus- tai vuokra-asuntoja, sinne muuttaa köyhiä ja moniongelmaisia (alhainen verokertymä, tarvetta sosiaalipalveluille). Tietyillä alueilla asuminen pidetään tahallaan kalliina jotta köyhillä ei olisi varaa muuttaa sinne.

9:12 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Ongelma on siis:

kunta kaavoittaa maata asumiskäyttöön
=> kaavoitetun maan arvonnousu
=> maanomistajalle voittoarpa ja kunnalle lasku infran rakentamisesta (eli voitot yksityisiä, kustannukset sosialisoidaan).

Yhteiskunnallisesti paras ratkaisu olisi ehkäpä se, että kaavoituksen seurauksena tapahtuvasta maan arvonnoususta osa siirrettäisiin kunnalle, jolla se voisi rahoittaa infran rakentamisen ilman velkaantumista. Tällöin kunnilta poistuisi eräs syy hidastella kaavoituksen kanssa. Tosin tuossa hypittäisiin joidenkin maanomistajien ja gryndereiden varpaille (joilla lienee monilla hyvät yhteydet kunnallisiin päättäjiin).

ASO -asunnoissa (toisin kuin esim. kaupungin vuokra-asunnoissa) en ole muuten havainnut juurikaan moniongelmaisia tapauksia. Jo muutaman kymmenen kiloeuron asumisoikeusmaksu yllättävän tehokkaasti karsii pois ongelmatapaukset.

2:48 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home