perjantaina, lokakuuta 14, 2005

Turvallisuustekniikka

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta UBC:n kampusalueella on yliopiston julistuksellinen suhtautuminen henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Kampusalueella käytännössä jokaisen korttelin kulmassa seisoo parimetrinen teräspömpeli, jossa olevaa nappia painamalla pömpelin päässä oleva sininen hälytysvalo alkaa palamaan, turvamiehet hälytetään automaattisesti paikalle ja tolppaan avautuu suora puhelinyhteys päivystäjälle. Ylioppilastalossa (SUB) päivystää 24 tuntia vuorokaudessa Safewalk josta olonsa turvattomaksi tunteva opiskelija(tyttö) voi tilata pari heijastinliiveillä ja pilleillä varustautunutta opiskelija(tyttöä) saattamaan itsensä kotiin kampusalueella. Collegen ilmotustauluillakin näkyy UBC Securityn ilmoituksia, joissa kerrotaan kuinka joku opiskelija oli juuri muutama viikko sitten törmännyt vaihtoehtoisen elämäntavan harrastajaan joka oli saanut opiskelijan tuntemaan olonsa uhatuksi. Ilmoituksessa kehoitetaan ottamaan yhteyttä turvamiehiin, mikäli havaitsee henkilön jonka läsnäolo tuntuu epämiellyttävältä.

Sama ilmiö toistuu laajemmalti myös muualla kaupungissa. Esimerkiksi SkyTrain-junissa on joka vaunussa paitsi perinteinen hälytyspuhelin, myös ikkunat on varustettu keltaisilla nauhoilla joihin koskemalla saa aikaiseksi hiljaisen hälytyksen. Ja sama kehoitus toistuu plakaateissa: if somebody makes you feel uncomfortable.

Suomalaisesta näkökulmasta tämä tuntuu hätävarjelun liioittelulta, koska käsittääkseni UBC:n kampusalue on hyvin rauhallinen eikä ehkä itäistä Hastingsia ja joitain Gastownin osia lukuunottamatta itse Vancouverkaan keskimäärin ole kovin turvaton. En tiedä, ehkäiseekö tämä yhteiskunnan näkyvästi korostama herkkyys yksilön fyysisen koskemattomuuden suhteen rikoksia. Vaikka yllä mainittu übersubjektiivinen "tuntuu epämiellyttävältä"-kriteeri onkin periaatteessa parodia-ainesta, se tuntuu itse asiassa yllättävän mukavalta. No, kyllähän tätä periaatetta sovelletaan Suomessakin. Kun taksijonossa joku pitkätukka saa Tonyn tuntemaan olonsa epämiellyttäväksi, tätä voi ihan hyvin hieman ojentaa nenän murtavalla isällisellä korvapuustilla.

6 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Suomen Akatemian marraskuun haussa:

- tutkijan kotimaahan paluun tukeminen

Hakemukset toimitetaan Suomen Akatemiaan viimeistään tiistaina 15.11.2005.

T: Pidetään yhdessä heikoimmista huolta

4:42 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Taisit valita oivan kaupungin jälkitohtoriudellesi.

T: Vertaisvoimailija, jonka väikkärit tulivat tänään painosta.

10:41 ap.  
Blogger erityistutkija said...

Nii-in. Hain vartavasten Akatemialta rahaa että pääsisin paikan päälle seuraamaan kuinka sua kiusataan ja sä itket. Sitten kuulin Tantor-kisan viralliselta valvojalta että selkäni takana on kieroiltu ja päivä onkin jo valittu. Kuten aina elämässäni, kaikki muut jo tietävät ja luovat sääliviä katseita kun mä optimistisesti luulen että musta välitetään. Järjestät suoran videofeedin tänne tai mä en ala.

PS. Luulin jostain ihmeen syystä että vv-nimimerkin takana olisi ollut valkoinen mies ja upseeri, mutta erehdyin. Miten se perro pärjää miesten kanssa?

11:06 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Tantor-kisassa ei ole virallista valvojaa (katso vaikka säännöistä), että keneltähän sitä on kuultu väitöspäivästä? Jos oot valkun kanssa meilaillu, niin loukkaannun kun et vastaa mun meileihini.

T: Vertaisvoimailija

11:21 ap.  
Blogger erityistutkija said...

Hei, vastasinhan mä kaikkiin paitsi viimeisimpään, ja siihenkin jätin vastaamatta vain jotta saisin edes jonkun kirjoittamaan tänne. Näin näyttäisi että mullakin olisi kav^H^H^Htuttuja.

Okei, ei valvoja vaan toimitsija, jonka kanssa mulla on alustava ystävyys- ja avunantosopimus (jos mä pääsen Melbourneen liitovarjoilemaan, toimitsija pääsee Vancouveriin laskettelemaan). Milloin sä purjehdit tänne, mulla on jo ikävä?

11:33 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Mää tulen heti kun saan kasaan tarpeeksi rahaa kasaan.

T: Vertaisvoimailija

12:05 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home