tiistaina, helmikuuta 21, 2006

Kohtalainen lahjakkuus

Annoin houkutella itseni seuraamaan CSGSA:n [1] coffee housea [2]. Edellisen kerran minut kutsuttiin Collegessa järjestettyyn coffee houseen, mutta tuolloin käytin tilaisuuden hyväksi ja menin kämpille rakastelemaan. Kuuntelin ensin sanakirjamääritelmän mukaisesti "pienen laihan puuvillahameeseen pukeutuneen tytön lukemia runoja", ja tämän jälkeen muutaman kotikutoisen trubaduurin esityksiä: parilla (särisevällä) Landolan soinnulla säestettyjä, heikolla äänellä laulettuja pastisseja. Siinä vaiheessa kun laulukyvytön japanilainen sähkökitaravirtuoosi raiskasi Animalsin versiota kappaleesta The House of the Rising Sun, Erityistutkija päätti nostaa kytkintä.

Tallustellessani Collegea kohden aloin potemaan huonoa omaatuntoa siitä, että sietokykyni oli niin heikonlainen. Itse asiassa oli aivan ilmeistä, että (suurimalla) osalla esiintyjistä ei ollut suuria harhakuvia omista taidoistaan ja näin ollen heidän osallistumisensa osoitti ennemminkin hyvää urheiluhenkeä. Ehkä he tyydyttivät omalla myötähävettävällä esimerkillään yleisön joukossa asuvien pienten ekshibitionistien tarpeita.

Itseäni viisaampia lainatakseni siteeraan Kurt Vonnegutin Sinipartaa:
...painettu sana ja radio ja televisio ja satelliitit ja kaikki ne muut ovat tehneet kohtalaisen lahjakkuuden arvottomaksi. Kohtalaisen lahjakas ihminen, joka tuhat vuotta sitten olisi ollut yhteisön vaalima aarre, joutuu luopumaan leikistä ja hakeutumaan muille aloille, koska moderni viestintä panee hänet päivittäin kilpasille maailmanmestareiden kanssa

Nykyisin koko planeetta pärjää mainiosti suunnilleen tusinalla maailmanmestaruustason taitajalla jokaista inhimillisen lahjakkuuden aluetta kohti. Kohtalaisen lahjakas ihminen joutuu pitämään lahjansa ikään kuin tiukasti korkin alla, kunnes hän vaikkapa hääjuhlissa vetää kännin ja ryhtyy steppaamaan sohvapöydällä kuin Fred Astaire tai Ginger Rogers. Tälläisille ihmisille meillä on nimikin. Me sanomme heitä ekshibitionisteiksi.

Miten me tällaiset ekshibitionistit palkitsemme? Me sanomme heille seuraavana aamuna: ”Huhhuh! Että sinä olit kännissä eilen illalla!”
Paitsi että täällä suurin osa ihmisistä ei ole koskaan kännissä eilen illalla.


[1] Computer Science Graduate Student Association, tietotekniikan koulutusohjelman maisterin tutkintoon tähtäävien opiskelijoiden kilta.

[2] Coffee house tarkoittaa, paitsi tavallista kahvilaa tai sen amsterdamilaista jekkuversiota, myös tilaisuutta jossa yleisön joukosta pyritään saamaan mahdollisimman monta ihmistä tavalla tai toisella esiintymään.