torstaina, maaliskuuta 23, 2006

Köyhät ja viheliäiset

Menin typeryyksissäni lupaamaan, että pidän esitelmän Collegen "Where in the World Have You Been"-sarjassa Suomesta. Tuhosin jo eilisen työpäivän täysin etsimällä materiaalia. Sen sijaan että olisin tyytynyt jäämään Virtual Finlandin ja Wikipedian sivuille, ajauduin lukemaan erinäisiä vapaan maailman(tm) blogeja ja niiden kommenttiosastoja. Pieni mutta sisukas sosialiteokratiamme näyttäytyy komentotalouden karikatyyrinä libertaareille ajattelijoille, joiden mielestä on väärin ja ihan tyhmää kun heille maksetaan pienempää palkkaa kuin he ansaitsisivat ja sitä verotetaan liikaa ja kaikenlaiset pummit ja pitkätukkaiset sivarit tulevat ja tekevät mitä pummit ja pitkätukkaiset sivarit nyt yleensä tekevät: pummaavat ja sivaroivat.

Totuudellisuutta ei voi väistää, modernin Tacituksen sanoin fennit ovat ihmeen villejä, viheliäisen köyhiä. Ei heillä ole katumaastureita, eikä kahta autoa perhekuntaa kohden, vaan eurooppalais-japanilainen pieni hyrysysy; ei 1000 neliöjalan asuntoja vaan ahtaita kerrostalohuoneistoja. Ravintona ovat kouluissa ja työmailla tarjottavat lounaat, eivät Starbucksin leivonnaiset; vaatteina tuulipuvut, makuusijana runkopatjat. Ainoa varallisuus on matalakorkoisilla pankkitilillä, jota he sijoitustaitojen puutteessa terästävät lottoamalla. Palkkatyö elättää yhtäläisesti sekä miehiä, että naisia. Lapsillakaan ei ole muuta suojaa villieläimiltä ja rajuilmoilta kuin jonkinlainen kunnallinen päiväkotilaitos. Mutta tämä on heistä onnellisempaa elämää kuin työmatkalla autossaaan huokaileminen, sekä milloin toiveikas, milloin pelokas huolenpito omasta ja vieraasta omaisuudesta.

Kaiken huipuksi katajainen kansa ei ymmärrä kuinka huonosti heidän asiansa ovat -- ja jos heitä arvostelee tästä ymmärryksen puutteesta, ne kimpaantuvat.

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Huh, esitelmä haiskahtaa ihan koululta:) Mä haluun lukea sen esitelmän sitten, kun se on valmis. Kai sä laitat sen tänne Blogisivuille kaikille suomalaisille luettavaksi?
a-mangusti

11:18 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

"...ei 1000 neliöjalan asuntoja vaan ahtaita kerrostalohuoneistoja..."

Ei ikinä kerrostalohuoneistoa mulle - mä vihaan ihmisiä! Tuhat neliöjalkaakin kuulostaa kyllä varsin pieneltä. Eihän tuollaisessa luukussa saa mitenkään omaa rauhaa. Haaveena on tietysti niin suuri talo, että sinne voi kadota viikkokausiksi ja siihen niin iso tontti, ettei muita ihmisiä näy edes kaukoputkella. Tämä kaikki tietysti järven rannalla ja kaupungin keskustassa. Kukaan ei vaan ymmärrä mun vaatimattomia toiveitani...

" ja jos heitä arvostelee tästä ymmärryksen puutteesta, ne kimpaantuvat"

Onnellisuudesta voitanee olla montaa mieltä, mutta että minäkö tyhmä! Tules tänne kloppi, niin mä istun sun päälle ja haisen pahalle!

1:16 ap.  
Blogger erityistutkija said...

Mangustille: Sihteerit ovat vuoranneet jokaisen oven esitelmääni mainostavilla plakaateilla joten pakko sitä on kaiketi mennä itsensä nolaamaan. Tietenkään mulla ei ole vielä mitään valmiina ja kirjoittamisen sijasta tuhlaan aikaani nöyryyttämällä itseäni puolijulkisessa blogissa. Riippuen vähän mitä siitä syntyy, kyllä voin jotain anekdootteja ripustaa virtuaaliselle ilmoitustaululle.

Onneksi sä jiipee et ehdi istumaan mun päälle kun kaikki sun aika menee ihmisten vihaamiseen! Sitäpaitsi sä olisit saanut taloosi (ja sen räjäytystöihin) upottamilla rahoilla itsellesi kokonaisen kerrostalon Nakkilasta. Vaimo yhteen kerrokseen, kersat toiseen ja iskä kolmanteen. Tai peräti eri rappukäytäviin :)

11:11 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

No juu... Tulihan sitä jossain vaiheessa huomattua, että Porista - tuolta Suomen Kouvolasta - olisi saanut kokonaisen kerrostaloyhtiön (muistaakseni kolme taloa) halvemmalla kuin mitä tuohon katastrofialueeseen uppoaa. Mutta kuka sitä nyt Poriin haluaisi muuttaa (paitsi ehkä muinaisen lastenlauluyhtye Dingon jäsenet)? Keskityn vihaamaan ihmisiä täällä maailman navassa, missä ne ovat (toisinaan) vähemmän vihattavia kuin toisaalla...

4:46 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home