tiistaina, syyskuuta 26, 2006

Metaa

Iltapäivälehti katsoi asianmukaiseksi raportoida, että ensimmäisen naispuolisen avaruusturistin Anousheh Ansarin mukaan hiusten peseminen ja hampaiden harjaaminen vaativat painottomassa tilassa kekseliäisyyttä ja improvisointia:
- Rakennan pään päälle valtavan vesikuplan ja käytän hienovaraisesti kuivasampoota. Kupla pirstoutuu helposti pieniksi pisaroiksi, jotka sinkoutuvat joka puolelle, Ansari kuvailee.

Hampaidenpesun jälkeen suun sisältö pitää normaalin sylkemisen sijaan niellä.
Eivät sentään maininneet mitään kynsien lakkaamisesta. Ihmettelin, miksi nimi tuntui niin tutulta. Mikäs sen $10.000.000 arvoisen palkinnon nimi taas olikaan, siis sen joka annettiin ensimmäiselle kaksi peräkkäistä avaruuslentoa kahden viikon sisällä suorittavalle yksityiselle taholle. Aivan: Ansari X-Prize.

Ansari näyttää huomattavan paljon eräältä persialaiselta hammaslääkäriltä jonka kanssa kävin useampaankin otteeseen laskettelemassa. Ansarin lisäksi X-palkinnon voittaneen SpaceShipOnen keksijä Burt Rutan on mielenkiintoisen oloinen hahmo.



Ja sitten metamaailmaan. Kun en saanut eilen yöllä unta, katselin itärannikon aamu-uutisia. Haastattelivat "sarjayrittäjä" Rocky Mirzan maanantaina avaamaa Weblo-sivustoa. Sivustoa, jonka ideana on virtualisoida ympäröivän maailman käsitteet ja pistää ne uudelleen myyntiin virtuaalisessa Weblo-maailmassa. Aivan. Haluatko omistaa Kalifornian osavaltion? Helppoa, hinta $50.000(USD). Mirza kertoo:
The concept is very simple. We are recreating this world on the Internet. Weblo is a virtual world that gives people a second chance on something they missed before. It is social networking with commerce.
Myynnissä ovat niin materia kuin henkilötkin(!) ja kaiken kukkuraksi, kyllä, internet-domainit. Maksu tapahtuu sitten ihan tämän meitä ympäröivän maailman rahassa.

Nerokasta. Mitä tulee bisneksen tekoon, en vain osaa. Paljonkohan Matti Nykänen maksaisi?