keskiviikkona, lokakuuta 18, 2006

Elokuvakimara

Sitä huomaa muuttuneensa turistista asukkaaksi. Vuosi sitten näihin aikoihin kävin ahkerasti ihmettelemässä kaupungin kulttuuritarjontaa, vaan nyt ainoastaan perseilen ja puhaltelen panhuiluuni. Väliin jäivät niin vaihtoehtoteatterifestivaali Vancouver Fringe että Vancouverin kansainväliset elokuvajuhlatkin. Kävin kuitenkin puolitoista viikkoa sitten pitkästä aikaa maksutta downtownin Paramount Cineplexin elokuvapuistossa, Verón ilmaislipuilla. Ranskalaisten kulttuurielokuvien sijaan tarkastimme kriitikoiden korkeimmalle rankkaaman mainstream-elokuvan (two thumbs up, 9/10). Elokuva oli Jackass 2. Kun nyt huomasin että se on tulossa ensi-iltaan Suomessa, ajattelin röyhistellä ja todeta että täällä Suuressa Maailmassa eletään ajan hermolla.

Olenhan minä nähnyt tätä genreä niin televisiosta kuin hieman livenäkin, ei siinä mitään. Ei ole kai sattumaa että tätä settiä harrastavat usein skeittajaat tahi muut kaverit joilla on paljon vapaa-aikaa ja jotka ovat tottuneet keräilemään satuttamatta itseään törkeästi. Jos ja kun minä yritän jotain, sairaalareissu on edessä. Tosin ameriikassa alastomuus on suurinta ekstremeä, joten siinä mielessä pärjäisin vallan mainiosti. Mieleen tuli kaikenlaista mukavata iloiselta 90-luvulta ja erinäisiltä festareilta.

Silti, opin jälleen jotain rajoistani. Vaikkapa massiivisen ongenkoukun tunkeminen posken läpi voisi mennä televisiosta katseltuna huumorilla mutta jättiläiskankaalta seurattuna rutisevine ääniefekteineen homma oli minulle hieman liian... graafista. Huvittavaa että edellistalvinen kömpelöimiseni jäisillä vuorilla laudan kanssa ja lukuisat vauhdissa päälleen/polvilleen/kyljelleen kaatuilut olivat vieläkin niin hyvässä muistissa, että jopa nämä perustörmäilyt mopoilla ja laudoilla näyttivät paljon kivuliaammilta kuin aiemmin. Pääsääntöisesti elokuva koostui lisäksi ruumiineritteistä, iljettävien asioiden syömisistä ja pitkän syljen heittämisestä.

Nyt kädessäni olisi ilmaisliput tämäniltaiseen "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan"-elokuvan ennakkonäytökseen. Mikäli kestän puolitoista tuntia myötähäpeän kourissa kiemurtelua, luvassa on mitä todennäköisimmin härskein elokuvaspektaakkeli aikoihin. Applen sivuilta löytyvä trailerin materiaali on muuten kuvattu sattuneista syistä Kazakstanin sijaan Romaniassa, kuten romanialainen tuttavapariskuntani karusti havaitsi.

(*) Määritelmäni mukaan ranskalainen kulttuurielokuva näyttää halvalla kuvatulta Woody Allenin elokuvalta, paitsi että siinä jaaritellaan ikävystymiseen asti anaaliseksistä.