maanantaina, toukokuuta 28, 2007

Palkkaneuvottelu

Kävin pikahälytyksellä UPJ-neuvottelun. Uupeejii, uudistettu palkkausjärjestelmä, uusi reilu kannustinjärjestelmä, nyt myös akateemisessa maailmassa. Kauniina ajatuksena on, että palkkausjärjetelmä on avoin, joustava, kannustava ja reilu. Palkka muodostuu tehtävän vaativuuden mukaisesta palkanosasta ja henkilökohtaisen suoriutumisen perusteella muodostuvasta palkanosasta.

Ainoa varsinainen kohtaamiseni UPJ:n kanssa oli tietokannan mukaan vuoden 2005 alussa, jossa vaativuus- ja suoritustasoni oli sorvattu asentoon 5/11 ja 8/9. Perusteina oli hyvä projektin vetäminen ja jo esitarkastuksessa ollut väitöskirja. Tämä oli aikana jolloin palkkausjärjestelmää ajettiin sisään.

Vancouverissa ollessani vaativuustaso ensin laski tasolle 4 ja tämän jälkeen nousi uudelleen tasolle 5. Suoriutumistasoni laskettiin tasolle 7. Itse en kiinnittänyt asiaan huomiota sillä elin puolitetullakin palkalla herroiksi, mutta olin havaitsevani pienimuotoista kypsymistä kotirintamalla. Nyt vasta kuulin huhuja joiden mukaan rahojen puutteessa hallinto leikkasi suoritustasolle 8-9 sijoitettujen, siis niiden joiden suorituminen oli arvoitu selvästi normaalia paremmaksi, suoritustasot alas arvoon 7 -- tai kuten asia ilmaistiin, "ne joiden pää oli hieman korkeammalla saivat lekasta".

Vuonna 2007 vaativuustasoni on edelleen 5/11 ja suoritustasoni edelleen 7/9. Tasot ovat sinänsä reiluja. Esimerkin vuoksi määritelmä tutkimuspainotteisten tehtävien vaativuustasolle 5:
  1. Itsenäinen tieteellinen tutkimustyö
  2. Perusopetukseen ja/tai yliopistohallintoon liittyvät tehtävät
  3. Kandidaatin tutkielmien ohjaus omalta tutkimusalueelta
  4. Tutkimusprojektien suunnittelu ja toteutus
  5. Tutkimusryhmän vastuullisena tutkijana toimiminen
  6. Yhteiskunnallisia ja tieteellisiä asiantuntijatehtäviä
  7. Tohtorin tutkinto tai muu tutkijakoulutus
Tässä puolestaan vaativuustason 6 kuvaelma:
  1. Itsenäinen tieteellinen tutkimustyö
  2. Perus- ja erityisesti jatko-opetukseen, yliopistohallintoon liittyvät tehtävät
  3. Tutkimuksen vastuullisia organisointitehtäviä ja tutkimusryhmän johtamiseen liittyviä tehtäviä
  4. Tutkimusrahoituksen hankkiminen
  5. Perustutkinto-opiskelijoiden opinnäytetutkimuksen ohjaaminen
  6. Tieteellisiä ja yhteiskunnallisia asiantuntijatehtäviä
  7. Itsenäinen vastuu kliinisestä työstä
  8. Tohtorin tutkinto
Suurin ero näiden tasojen välillä on tutkimusrahoituksen hankkiminen. Itse asiassa on selvää, että ennen kuin olen saanut TEKESiltä, Akatemialta tai sitten joltain yritykseltä projektin, tasoa ei voida nostaa. Kuin tilauksesta, professoritroikka ehdotti että hakisimme minua fasadina käyttäen uutta teollisuusprojektia aiheesta X.

Ei tänne palkan takia tultu ja sen kyllä huomaa. Nyt kun motivaatio on entistä alhaisempi, löydän itseni juuri siitä tilanteesta josta uskoinkin itseni löytävän: näillä palkoilla motivaation on tultava sisäsyntyisestä palosta edistää suomalaista tiedettä.