tiistaina, joulukuuta 04, 2007

Hurghada

Hurghada on läpi. Totta puhuen en ymmärrä miksi joku haluaisi viettää meren pinnan yläpuolella aikaa päivää enempää. Toisaalta, en ymmärrä "paratiisirantoja", sunnybeacheja enkä turistikohteita muutenkaan. Toisaalta, on lukuisia muitankin asioita joita en ymmärrä.

Apteekkeja on paljon, keskimäärin noin neljä kappaletta per yhdellä silmäyksellä saatava kokonaiskuva. Apteekeista saa mitä vaan, milloin vaan. Ilman reseptiä, rehelliseen nippuhintaan. Mikä osoittautuikin oikein hyväksi asiaksi heti saapumispäivän ehtoolla erinäisistä tarkemmin määrittelemättömistä syistä.

Autoilijat käyttävät torvea alvariinsa; taksit kalastellakseen asiakkaita, autoilijat varoittaakseen jalankulkijoita -- tai pikemminkin esittääkseen näin yleisen vastuuvapauslausekkeen kaahatessaan varsin etelämaiseen tyyliinsä kuolleisiin kulmiin -- ja noin ylipäätään vain tekemisen puutteessa. Mittaria ei saa matkatoimiston kehoituksista huolimatta päälle. Ensimmäiselle taksikuskille jouduimme pulittamaan 150 paikallista puntaa mitättömästä kyydistä sukelluskeskukseen, seuraavalle rattiniekalle saatiin jo pidempi matka tingittyä 40 puntaan, mikä on 5 euroa.

Vaikka tämä on todella off-season, kaduilla on silti päivystämässä lukuisia adjutantteja joiden pääasiallinen tehtävä on tiedustella kulkijoiden kansallisuutta. Nämä osaavat tunnistaa suomen kielen jo kaukaa ja sanoa muutaman sanan suomeksi genuiineille turisteille. Pääasiallinen harraste herrasmiehillä on vedota epämääräiseen kunniantunteeseen ja arvostella vastaantulijoita joko epäystävällisyydestä ja ylimielisyydestä, vihaisuudesta tai sitten syyttää heitä pelkureiksi. Muutaman kerran kohteliaan torjumisen jälkeen -- vetosin jopa egyptiläisiin tuttaviini ja kolleegoihin -- on parhaaksi havaittu keino ilmoittaa olevansa ahvenanmaalainen ja puhumalla norjalaisella aksentilla ruotsia. Tällä ostaa juuri sen verran aikaa, että ehtii liukenemaan paikalta ja välttelemään kättelyä, ja vain kuulemaan selkään huudettuja epämääräisiä ilmaisuja, jotka oletetusta kielestä riippuen sisältävät sanoja respect ja respektera.

Kaupungissa on lähes 25 astetta lämmintä, mutta paikalliset kävelevät silti toppatakeissa ja villaneuleissa koska on talvi. Kävimme juoksemassa 8+ kilometria (ensimmäinen kerta tämäkin, siis lomalla) ja kävelemässä noin 10 km.

Tästä eteenpäin tarkoitus on olla veden alla, lukuunottamatta päivää Luxorissa.

Kairossa olisi ollut mukavaa vetää settiä, mutta jää väliin.

Toistaiseksi parasta on ollut se, että lennolla ei tarjottu lainkaan alkoholia. Käytäntö, jonka soisi yleistyvän. Vaikka olen pitkiä mantereen välisiä lentoja lukuunottamatta yleensä nauttinut sen pikkupullon tai kaksi punkkua, saavutettu etu selväpäisten kanssamatkustajien kanssa oli enemmän kuin tästä luopumisen arvoinen.

Tunnisteet: