maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

U-lampas

Sinänsä aiheellisen maanittelun ja uhkailun jälkeen taivuin ja lähdin laskettelemaan, ensimmäistä kertaa Vancouverista lähtöni jälkeen. Viimeisin kertani Cypress Mountainilla on edelleen ohjelmoitunut aivoihini melkoisena perseentappofestivaalina ja kipujunana (aka pain train). Tuolloin persettäni rangaistiin isolla kädellä.

Pari ensimmäistä vetoa Himoksen lastenrinteessä eivät oikein vakuuttaneet touhun järkevyydestä, mutta suureksi onneksi tämän jälkeen homma alkoi toimimaan.... no, siedettävästi. Ainakin suomalainen rinteiden vaativuusluokittelu on hieman erilainen kuin British Columbian vuorilla. Minun taidottomuudellani paikalliset mustat rinteet vaativat keskittymistä, mutta ne eivät olleet sellaisia perseenmurskaimia kuin kaimansa Cypressillä, Grousella ja Whistlerillä.

Ostamani äveriäs Peakin lasketteluasu osoittautui toimivaksi. Ajallisesti Himos ei ole edes niin kaukana, tunnin ajomatkan päässä. Tosin välilllä Tampere-Jämsä on juuri ja juuri sen verran surullisia pellon päälle rakennettuja kerrostaloja että ihminen ehtii masentua.

* * *

Huomasin ennen Pääsiäistä, että en ole koskaan valmistanut itse lammasta. Pienellä hakukoneilulla törmäsin televisiottomana hylkiönä itselleni tuntemattomaan seittiin, Ruokalaan. Huippukokkien kokoamat viikonlopun menuehdotukset ainakin näyttivät varsin hyviltä.

Valitsin sivuilta ohjeeksi yrttikuorrutetun lampaan ja lopputuloksesta tuli aivan erinomainen. Pihveistäni tuli tosin teflonpannulla ja uunissa käyttämisen jälkeen medium-, kun lampaan soisi olevan mielellään medium, jopa medium+. Korjasin asian jälkimmäisillä pihveillä, mutta jouduin surukseni siirtämään ne jääkaappiin seuraavalle päivälle. Ne osoittautuivat kylmänä aivan jumalaisen hyviksi.

Ilman suurta liioittelua voisi todeta, että yseessä oli parasta syömääni lammasta, mukaanlukien Turun Roccassa nauttimani lampaankareet. Erinomaisesta lihasta on kiittäminen Sokoksen lihatiskiä ja loistavasta reseptistä... niin, Antti Vahteraa, Roccan keittiömestaria ja perustajaa.

Kuin sattumalta, valitsemani viini sai Kauppalehti Option lammasviinivertailussa täydet viisi lammasta. Samoin myös laskettelukumppanin tuoma toinen punkku.

* * *

Laskettelu, saunominen, pikkutunneille kiroilun kannustamana mennyt ruuanlaitto ja yleinen koiniminen tekivät sunnuntaista oivallisen nuorkeskiluokkaisen päivän. Kaikesta ei-olemisesta ja kysymyksistä huolimatta.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Ei kai nyt sentään mikään päihitä ruovedellä maasta nostettua lammasta nautittuna ilman sipuleita, jotka mystisesti palavat folioineen takassa...

1:13 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Perseen kidutus siirtyi minun kontolleni tällä reissulla, jonka vuoksi herra pääsi pätemään ilman isompia keräilyjä. Kyllä sitä nyt tohtii Lapin rinteissä sitten edustaa. Itse könysin tänään Sappeen suojalumirinteillä ja maisemat paikanpäälle olivat ainakin yhtä viihdyttävät kuin Himokseen mentäessä. Meni se kuitenkin paremman puutteessa, kun takamuskin on jo toipunut edellisestä traagisesta emännän koordinaatiokyvyn katoamisesta.

****************

Tuosta syntien sovitusateriasta on pakko todeta se, että lammas todellakin oli erittäin herkullista. Ihan vain jos joku luulee kotikokin omakehun nousseen astetta liian korkealle, että moiseen ei ole syytä. Ja uskallampa väittää, että se päihitti myös erinäiset rosvopaistit sipuileineen päivineen.

12:30 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home