perjantaina, lokakuuta 28, 2005

Lystiä pitää pitää

Sukelluskurssin neljäs jakso on ohitse ja korviin sattuu vielä tuntienkin päästä. En olisi uskonut kuinka paljon jokainen lisämetri vettä vaikuttaa ympäröivään paineeseen. Tai siis, kymmenen metriä = yksi ilmakehä lisää. Annoin jo kotipuolessa kertoa itselleni kuinka muutamakin metrin nousu hengitystä pidätellen laitesukelluksessa voi aiheuttaa keuhkovaurioita. Mutta se, että kolmen ja puolen metrin altaan pohjaan sukellettaessa koen paineentasausongelmia korvieni kanssa on melkoinen yllätys. Olen tosin alkavassa lensussa mikä voi vaikuttaa käytäviä supistavasti.

Tällä kertaa olin myös riittävän fiksu ja maksoin kiltisti $5 vuokran märkäpuvusta. Vaikka BCD:ni (Boyancy Control Device, mitähän se olisi suomeksi? Wikipedian mukaan tasapainotusliivit, mikä on kyllä aivan kauhea suomennos. Ottaen huomioon että Wikipediassa ko. termi on englanniksikin väärin, en erityisesti usko ko. merkinnän laatuun.) olikin muutamaa kertaluokkaa liian iso ja painovyöni puolestaan tarkoitettu kääpiöille, varusteet toimivat nyt hyvin. Regulaattorikin toimi paremmin kuin aiemmin ja piilolinssit helpottivat Hello Kitty -bikineihin varustautuneiden japanilaista tyttöjen valvontaa. Kuivaharjoitus koski sukelluskortin käyttöä, allasharjoitteet sisälsivät puolestaan BCD:n ja painovyön riisumisen ja pukemisen pinnalla sekä pinnan alla, yhtäjaksoisen sukelluksen ilman maskia (sekä maskin pukemisen ja tyhjentämisen), kaverin sekondaarisen secondary stagen kautta suoritettavan ilmanjako/sukellusharjoituksen ja jotain muuta pienimuotoista sälää. Selvästi mieleenpainuvin harjoite oli kuitenkin vapaan ilmanvirran kanssa hengittäminen altaa pohjassa. Tai siis, painamalla primaarisen second stagen purge-näppäintä (mulla on kolkyt donaa taskussa ja auto venaamassa) luodaan ilmavuotoa simuloiva ilmavirta, josta pyritään hengittämään. Kyllä sekin onnistui yrityksen, vedennielemisen ja tukehtumisen kautta. Ainakaan en joutunut talutetuksi ulos altaasta itkien kuten muutama harjoituskumppani.

Kaverijärjestelmän (diving buddy system) uskottavuutta tosin nakertaa terveen järjen lisäksi se, että istuessani odottamaan luennon alkamista luen elämäni ensimmäistä kertaa sukelluslehteä, ja ensimmäinen avaamani satunnainen aukeama kertoo kuinka kaverihengitykseen turvautuneista sukeltajista 50% menehtyy meren pohjaan. Describe the benefits of the buddy system: practicality, safety and fun.

Vesi on viheliäistä, sano. Ehkä täältä päästään vielä joku päivä ihan mereen asti nysväämään.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kyllä se on ihan tasapainotusliivi, noin niinku suomeksi.

T: Jore

5:45 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Juu kyllä hello kittyssä on sulle tasapainotusta tarpeeks. Muista vaihtaa kättä, tuntuu kun kävis vieraissa.

T: Edelleen sama homoeroottinen porukka

PS. Ai niin, mun nimissä on Rinkelikujan viuhahdus (53 sekunttia)

12:28 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home