maanantaina, maaliskuuta 27, 2006

Kilpalaulanta

Pidin mainitsemani esitelmän Suomesta. Yllätyin siitä, että esitykseni veti keskimääräistä enemmän väkeä paikalle. Materiaalia tuli liiankin kanssa, kun yritin yhdistää maan historiaa, kulttuurisia erityispiirteitä, vitsikkäitä anekdootteja ja tylsiä faktoja. Sain vedettyä superpitkän viisivarttisen show'ni läpi kunnialla ja ne tykkäsivät. Ehkä tämä on sitä pohjoisamerikkalaista kulttuuria, mutta harvoin olen saanut yhtä hyvää kontaktia yleisön kanssa. Annetusta aiheesta oli tietenkin helppo keittää lohkaisuja ja muuta konstailua. Mutta olen nähnyt täällä aika monta esitystä, ja kovin harvoin ne aloittavat aplodeilla ennen esitystä, tahi tulevat jälkikäteen kiittelemään ja kehumaan. Onnistunut esiintyminen on mukavaa, suurimmaksi osaksi tietenkin sen takia, että saa estradin täysin haltuunsa eikä tarvitse kilpalaulaa kenenkään kanssa.

Antamani Suomi-kuva ei ehkä vastaa aivan valtioneuvoston asettamia tavoitteita. Täällä asuvat pahansisuiset juopottelevat pakanat. Kuuluisimmat suomalaiset ovat Sibelius, Torvalds ja Tom of Finland (vetäessäni kalvon esille yleisöstä kuului spontaani "Oh my God! That's... huge! And sooo wrong!"). Nokia yhdisti poliisimiehiä ja hippejä valmistamalla ergonomisia kumipamppuja joilla on helpompi pamputtaa. Vihaamme ja kyräilemme niin hurreja kuin ryssiäkin. Talvisota oli glamööriä teurastusta johon nykysukupolvemme velliperseistä ei enää ole. Suomalaiset äijät tappavat itseään minkä kerkeävät. Vapaa-ajallaan suomalaiset juopottelevat avannossa, soittavat ilmakitaraa ja jahtaavat naisia. Suomalainen nainen hukuttautuu mieluummin kuin antautuu Alemman Tason Miehelle. Saunassa irstaillaan. Suomalaisen huippu-urheilijan kuva on Matti Nykänen ja Seppo Räty.

Kehuivatkin kovasti ja ihmettelivät tarinaniskentää. Ylpistyinkin hieman. Totesin Collegen ihmisoikeustaistelija/feministille olevani niin kynäniskainen etten jaksa ryöstää itselleni vaimoa naapurikaupunginosista, joten ainoa keinoni on vakuuttaa heidät tulemaan vapaaehtoisesti. Ja tyttärien naurattaminen taitaa olla yksi parhaista keinoista. Sain näemmä meseen kiitosviestejä ja nyt tippui vielä kiitossähköposti aidolta teksasilaislehmitytöltä, jonka tiesin kiusaantuvan pelkästä saunomisen ajatuksesta: toisilleen tuntemattomia alastomia ihmisiä samassa tilassa.

Siis oikeasti, meitsi buustaa mun egoo.

Täytynee palata boostaamasta takaisin maan pinnalle. Seuraavaksi nimittäin lämmittämälleni estradille astuu vuoden 2001 fysiikan Nobelin palkinnon voittaja puhumaan Bose-Einsteinin kondensaatista: "Bosen-Einsteinin kondensaatti on matalassa lämpötilassa esiintyvä aineen tila, jossa makroskooppisesti merkittävä osa hiukkasista miehittää alinta mahdollista energiatilaa. Bosen-Einsteinin kondensaatissa hiukkaset menettävät yksilöllisen luonteensa ja kondensaatti alkaa hiukkasten muodostamana makroskooppisena kokonaisuutena noudattaa kvanttimekaniikan lakeja. Normaalisti kvanttimekaniikan lainalaisuudet eivät tule esille makroskooppisilla hiukkasmäärillä. Bosen-Einsteinin kondensaatti voi muodostua vain hiukkasilla, jotka ovat bosoneja. Myös fermionit voivat muodostaa keskenään pariutumalla fermionikondensaatteja." Emmä tajuu.

Sain tietää vasta nyt, että Collegessa kolme viikkoa asunut hiljainen vanhempi herrasmies jonka tapasin silloin tällön käytävällä on niin ikään fysiikan Nobelin palkinnon voittaja, tällä kertaa vuodelta 2003.

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Onkos tämä nyt sitten se maaninen vaihe? ;)

Täysin oikean kuvan annoit Suomesta - ainakin tuon selityksen perusteella. Jos satut olemaan tulossa tänne päin lähiaikoina, niin vielä onnistuisi viinan juonti avannossa. AInakin tuossa meidän järvellä on 50 cm paksu jää - kele...

(PS. Tuo "word verification" sana sattuu olemaan tällä kertaa erittäin kuvastava wtuej)

4:40 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Tuo saunapuolihan on (valitettavasti? ;-) hiukan laimeampi kuin tuosta kuulostaa, Suomessa yleisimmin saunotaan alasti vain oman sukupuolen kera, saksalaisessa saunomisessa reippaasti sekaisin - vrt: http://blog.starwreck.com/?p=34

4:48 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Nuo saunomisjärjestelyt ovat Suomessa, imho, kyllä useimmiten ihan puhtaasti mukavuusjuttuja. Miehet voi puhua vapaasti miestenjuttuja ja naiset haukkua miehiä, jos jaetaan porukka sukupuolitain. Toinen tapa on, että perheet saunovat yhdessä, jolloin voidaan ottaa paremmin huomioon lasten tarpeet. Erilaisissa organisaatioiden saunatilaisuuksissa ym. pitää ottaa huomioon mahdolliset arat ihmiset jne. mutta useimmiten lopuksi on usein sekasauna, jotta kaikki saavat saunoa tarpeensa mukaan. Opiskelijayhteisöt ovat tietysti vielä asia erikseen...

Maailmalla ei välttämättä ymmärretä saunomisen ideaa samoin kuin meillä. Saunomiseen ei liity (Suomessa) yleensä mitään eroottista. Sitä tehdään ensisijaisesti rentoutumisen ja puhdistautumisen, mutta usein myös sosiaalisen kanssakäymisen vuoksi. Se on täysin luonteva tilanne olla alasti. Tämä voi olla täysin mahdotonta käsittää esimerkiksi ihmisille, joiden yhteisöissä alastomuus on kaikissa tilanteissa tabu, eikä käsitettä "luonteva alastomuus" ole edes olemassa. Homma voi mennä yli myös toisesta päästä samalla akselilla - luontevuutta aletaan ylikorostaa, jolloin puhutaan ehkä jo ihan yleisesti nudismista, erikoisuuden tavoittelusta, tms.

5:23 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Vielä vaan vuodatan, kun on herkkä asia ;) ...

Yhden Saksalaisen kylpylän tarjoamia palveluita ja/tai tapoja kannattaa ehkä rinnastaa Saksalaiseen saunakulttuuriin yhtä paljon kuin Suomalaisia kylpylöitä tai uimahalleja Suomalaiseen saunakulttuuriin. Turkissa "saunakulttuuri" (oikeammin kylpyläkulttuuri) _on_yhtä_kuin_ yleiset hikoilukylpylät, siis hammamit. Voidaan toki verrata Suomalaisa, Saksalaisia, Turkkilaisia, ym. _kylpylöitä_ keskenään, mutta niillä EI ole juuri mitään tekemistä saunomisen kanssa per se.

Suomessa on toki myös kunnollisia yleisiä saunoja (nykyisin tosin huomattavan vähän), mutta täällä kysymys on yleensä huomattavasti arkipäiväisemmästä asiasta kuin kylpylässä käymisestä. Tästä maasta löytyy varmasti saman verran saunoja kuin perhekuntiakin (useilla perheillä on kaksi saunaa). Suomalainen käy tyypillisesti joka viikko saunassa. Meillä tätä rituaalia harjoitetaan keskimäärin joka toinen päivä, keksäisin usein jopa joka päivä.

Niin että, eipäs sekoiteta omenoita ja appelsiineja ;)

5:47 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home