maanantaina, toukokuuta 15, 2006

All your base are

Ivan Fellegi, Kanadan tilastopäällikkö lähestyi minua luottamuksellisesti tivaten vastausta 53:en enemmän tai vähemmän intiimiin kysymykseen. Kyseessä on lakisääteinen viiden vuoden välein suoritettava Kanadan tilastokeskuksen toimittama väestönlaskenta johon myös kaltaiseni ulkomaanpellen kuuluu osallistua.

Kuten odottaa saattaa, väestönlaskenta on aiheuttanut jo kohtuullisesti närää. Suurin ja sinänsä aiheellinen itku on syntynyt siitä, että NAFTA:n jäsenenä Kanadan julkishallinnon tulee kilpailuttaa kaikki hankkeensa, ja niinpä väestönlaskennan teknisestä toteutuksesta huolehtivat IBM ja iso paha Lockheed Martin. Jostain itselleni hämärästä syystä edellinen yritys ei aiheuttanut minkäänlaisia reaktioita, mutta jälkimmäinen sitten sitäkin enemmän. Ongelmaksi muodostuu se, että Kanadan tilastokeskus on tiedostavan luokan ystävä, mutta toisaalta täällä elää vahva epäilys siitä, että Lockheed Martin toimii sloganinsa "We never forget who we're working for" (!) mukaisesti ja luovuttaa jokaisen Kanadassa asuvan luonnollisen henkilön tiedot Patriot Actin hengessä Yhdysvaltain hallinnolle.

Collegen ykköstiedostaja ehti jo lapsellisesti kehottamaan asukkaita tuhrimaan kyselylomakkeet (ruandalaisella reilun kaupan) kahvilla jolloin niitä ei voitaisi käsitellä koneellisesti vaan tiedot syöttäisi ihan oikea Kanadan tilastokeskuksen työntekijä, siis ihminen.

Tämän jälkeen voidaankin taas kokoustaa rinta rottingilla turuilla ja toreilla moraalista ylemmyydentuntoa huokuen, näpäytettyään niin Yrjötuplaweetä kuin isoa pahaa sotayritystäkin. Itseäni lähinnä hellyyttää se into jolla käydään taistoon maailman epäkohtia vastaan nenärenkaat väristen tehden hyvältä ja oikealta tuntuvia asioita normoja palkoihmisiä halveksuen. Kuten eräs VINO-politiikko minulle totesi: ensin korjataan vääryydet ja sitten mietitään mistä ne rahat otetaan.

Taidan vetäytyä miettimään vastaustani viimeiseen 53. kysymykseen: sallinko antamieni tietojen tulevan julkisiksi vuonna 2098?