keskiviikkona, marraskuuta 16, 2005

Ilkka oli oikeassa

Aamiaispöydässä minulle kerrotaan, kuinka romanialainen arkkitehti pyrkii poikkitieteellisessä väitöstyössään osoittamaan että julkinen tila on olemassa ainoastaan miehille, ja tutkimaan kuinka vallitsevan status quon voisi muuttaa. Koska väite tuntuu yhtä aikaa hieman epämääräiseltä, syyllistävältä ja arkikokemukseni vastaiselta, päätin selvittää mitä termi "julkinen tila" tarkoittaa tässä kontekstissa. Yritin myös selvittää, miksi tätä julkista tilaa ei ole tarjolla naisille. Molemmat osoittautuivat virheiksi.

Vastausten sijaan ajaudun loputtomaan vastakysymysten, vähättelyn ja motiiveihini kohdistuvien arveluiden suohon. Kävi selväksi, ettei minulla itse asiassa ole edes oikeutta esittää moisia kysymyksiä, ja niiden esittäminen ainoastaan osoittaa etten ymmärrä asioita, olen todennäköisesti tyhmä ja mahdollisesti jopa mielenvikainen.

Ja koska annetut käsitteet ovat itsestään selviä, minun ei pitäisi edes kysyä moisten määrittelyiden perään. Sitäpaitsi niiden kysyminen on loukkaavaa ja luon ilmapiirin joka häiritsee määrittelyä. En selvästikään vain ymmärrä kuinka asiat ovat. Kysymykseni osoittavat kiistattomasti että koen maskuliinisen hegemoniani uhatuksi, ja tämä on itsessään selvä todiste alkuperäisen väitteen todenmukaisuudesta.

Ja tätä rataa. Parhaita postmoderneja traditioita noudattaen mihinkään ei saa vastausta, mihinkään ei saa tarrattua kiinni. Koska päätöksenteko on julkisessa tilassa, julkinen tila on maskuliininen eikä huomioi naista. Se näkyy siinä, ettei se huomioi naista. Se ei huomioi naista, koska päätöksenteko tapahtuu julkisessa tilassa.

Tein juuri päätöksen, joka perustuu viimeisten viiden vuoden aikana keräämiini datapisteisiin: seuraavan kerran kun puhun entuudestaan tuntemattomien sosiologien tai yhteiskuntatieteilijöiden kanssa, oletan puhtaasti symmetriasyistä heidän olevan mielenvikaisia. Mikäli näin ei kuitenkaan sattuisi olemaan, siirrän todistustaakan vastakkaisesta asian tilasta mielihyvin heidän harteilleen.

Sinä arkkitehtiopiskelija siellä Aleksanterinkadulla, juuri sinä, määrittelepä nyt meille onko olemassa kanonista yksityinen tila - julkinen tila -dikotomiaa. Jos joku muu arkkitehti sattuisi tätä lukemaan, kommentit ovat myös tervetulleita.

Ironista kyllä, metsätieteellinen tiedekunta sijaitsee suoraan tietotekniikan osaston vieressä. Tarvitsen kuulokkeet, kun ympärilläni istuvat ihmiset jaksavat äänekkään tiedostamisensa ohella -- ylläri-pylläri -- rapistella ruskeista Starbucks-pusseistaan hedelmällisiä palasia ahnaisiin kitoihinsa.