maanantaina, tammikuuta 23, 2006

Työt puoliks

Kanadanmaalla parlamenttivaalit on sitten käyty ja uuden vähemmistöhallituksen muodostaa konservatiivien Stephen Harper, kertovat uutiset. Collegessa istuivat Social Loungessa napsimassa popcornia ja katselemassa kun aikavyöhykkeiden mukaisessa järjestyksessä viimeisen provinssin -- luonnollisesti BC:n -- ääniä laskettiin. Minulla ei ole varsinaisesti minkäänlaista käsitystä kanadalaisesta poliittisesta kentästä, joten en voi tästä aiheesta paljoakaan tämän enempää todeta. Sen verran olen kuitenkin havainnut ja antanut itselleni kertoa, että maahanmuuttajat, joita täällä on paljon, ovat yleensä arvoiltaan huomattavasti peruskanadalaisia konservatiivisempia, mutta he tuntevat samaan aikaan kiitollisuutta liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan -- ja tietenkin samalla hallitusta joka oli vallassa heidän päästessään maahan. Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että siinä missä neljä puoluetta kahmi yhtä itsenäistä ehdokasta lukuunottamatta kaikki parlamentin paikat, vaaleihin osallistui Suomeakin suurempi määrä erilaisia pienpuolueita: eläinoikeuspuolue, vihreä puole, Kanadan marxilais-leninistinen puolue, liberalitaarinen puolue ja marihuana-puolue.

Vaaleista puhuen, luin edellisen kirjoitukseni jota sekä julkisesti että yksityisesti kommentoitiin, ja tulin siihen tulokseen että minun pitäisi kommentoida itse itseäni. Oma mielipidekirjoitukseni oli juuri se: mielipidekirjoitus. Sitä ei oltu perusteltu millään tavalla vaan se perustui ilmiselvästi vain mielikuviin ja ajatuksiin, toisin sanoen vastenmielisyyden ja inhon tunteisiin. Erittäin pitkällä jännevälillä varustetun aasinsillan kautta pääsen siteeraamaan Mies Reenkolaa vuodelta 1948, jonka mukaan sukupuolisen kylmyyden ongelma ratkeaa, "kun selvitetään, miksi normaali nainen ei tunne viehätystä ajatellessaan hylkiöjuopon tai virtsalta lemuavan eskimon hänet raiskaavan". Siis toisin sanoen, joskus inho on suurempi insentiivi kuin halu. Kyllä, tuo siteeraus oli erittäin tarpeeton.

Höpisin jotain "rakenteista" ja siitä kuinka olen niihin tyytyväinen, mutta tarkoitin sillä nykyisen edustuksellisen demokratian ja äänestysjärjestelmän rakenteita: televisiosta tuttua jenkkilän oikeuskäytäntöä joka "ei ole täydellinen mutta parasta mitä on". Yhteiskunnan rakenteissa sen sijaan minun mielestäni esiintyy hysteriaa ja hermojen heikkoutta: muutoksia sosialidemokraattisen yhteiskunnan sakramentteihin ei saa ehdottaa tai alkavat pilkkakirveet lentämään. Esimerkiksi en itse edes muista, mistä siinä työreformissa oli kysymys, muistan vaan että Aho on ihan tyhmä ja keskusta maaseutujunttipuolue. Sama tietenkin koskee yhtä lailla lanseerattua vaihtoehdotonta leikkauspolitiikkaa: velat on maksettava takaisin toisteltiin vuonna 1991 ja toistetaan vuonna 2006. Vuoden 2004 valtionvelka on 45.1% BKT:sta. Kun katsoo EU:n keskiarvoja (63.4%), näyttäisi siltä, että Iso-Britanniaa lukuunottamatta yhdelläkään toisella "vanhalla" EU-maalla (15 maan joukosta) ei ole yhtä alhaista suhteellista velkaantumisastetta.

Mä en tajuu. Luen kansanedustaja 256:n kirjoituksia ja olen aina ollut hyvien puolella. Ehkei minun pitäisi esittää mielipiteitä, tai ainakin niitä pitäisi miettiä hieman tarkemmin eikä vain rykäistä ilmoille. Tai sitten lyön vain tiskiin vapaudu vankilasta -kortin ja mutisen jotain mielipiteiden ja lihan tyhmyydestä ja rumuudesta.

Ai niin: vähäisen eli muutaman kymmenen hengen otokseni perusteella muuten Halonen on Suomi-kuvan kannalta melkoisen hyvä valtti. Suomi sijoitetaan maantieteellisesti jonnekin akselilla Skandinavia, Englannin kanaali ("somewhere between Holland and UK, right?") ja IVY-maat. Suomalaisesta historiasta ei myöskään paljoakaan tiedetä, ei sen puoleen Nokiasta (sen sijaan vancouvermaisesti Suunto ja Polar ovat asian harrastajille kyllä tuttuja) tai Häkkisistäkään. Mutta se tiedetään, että maa on kylmä, tasa-arvoinen, häviää Kanadalle jääkiekossa -- ja sillä on naispresidentti.

Kuten totesin alempana: "Mutta kannattaa muistaa, että elin nuoruuteni Nokialla. Siitä poliittisesta elämänkoulusta palautuminen onkin elinikäinen prosessi." Tähän täytyy vielä palata. Missä maassa viljakin kasvaa nopeimmin?