keskiviikkona, helmikuuta 01, 2006

Tietotoimiston uutisia

TUOREIN TUTKIMUS: AIKA ON RAJALLINEN RESURSSI

VANCOUVER, Kanada. Werner-Söderström -osakeyhtiön vuonna 1943 julkaisemassa Tietojen Kirjassa esitettiin ensimmäisenä olettamus siitä, että oluen panemiseen käytettyä aikaa ei voida käyttää leivän leipomiseen: "Jos esimerkkihenkilömme käyttää viisi tuntia oluen panemiseen, ei voi hän käyttää tätä viittä tuntia leivän leipomiseen, ja toisaalta, jos asianomainen käyttää tämän viisi tuntia leivän leipomiseen, ei voi hän käyttää tätä viittä tuntia oluen panemiseen." Tämä oletus ajasta jakamattomana ja rajallisena resurssina aiheuttaa vieläkin kiivasta vastustusta ammattiyhdistysliikkeiden edustajien keskuudessa. Panimotyöväen Liiton edustaja Henrik K i l j u n e n toteaa Työkansan Sanomille seuraavasti:

- Kyllä tässä taas pyritään jakamaan kansaa kahtia. Jatkuvasti saa juoda tyhjään vatsaan. Ihmettelen kovasti mitä tällaisilla teorioilla pyritään ajamaan takaa.

Toisaalta, Leivänlaskijoiden Tukiryhmän varasihteeri Helena T o r t t u esittää vastakkaisen näkemyksen:

- Kuivin suin ja tattarijauhot keuhkoissa saa vaivata yötä päivää, kimpaantunut Torttu ilmoittaa ja lähettää terveisiä kotiväelle.

Kiistaan on otettu kantaa myös tutkijoiden taholta. Diplomi-kosmologi Tero "tupla-kvasaari" H a m m e r s m i t h Tampereen yliopiston ilma-, kasvi- ja mediatieteen laitokselta toteaa, että ajan suhteellisuus havaitsijoiden väliseen nopeuden eroon asettaa Panimoliiton ja Leivänlaskijoiden liiton välisen kiistan uuteen valoon:

- Kyllä se niin on että jos toinen veljeksistä kiihdytetään kapselissa nopeuteen 0.9c, niin tämä kyllä leivän leipomisen ohella panee olutta enemmän kuin maahan jäänyt veljensä ehtii Virosta hakea. Toisaalta, onhan sellaisessa kapselissa matkustaminen niin vittumaista puuhaa että kyllä sitä olutta sitten meneekin, toteaa Hammersmith pyyhkiessään suupielestään lohicarpaccioa.

Kuitenkin vasta nyt on havaittu, että ajan jakamattomuuden periaate saattaisi soveltua yleisemminkin oluen panemisen ja leivän leipomisen ulkopuolisen toiminnan kuvaamiseen. Erityistutkija, Tampereen teknillinen Ivan T ö r l e y kuvailee:

- Siis kyllä se niin on, että oluen leipomiseen, kaikenlaiseen panemiseen ja yleensäkin leipätyöhön menevä aika on kaikki pois David Hasselhoffin palvomisesta. Siis itse en kyllä tällaisesta paskasta maksaisi eurosenttiäkään, Törley jatkaa siirtäessään Pirkanmaan kulttuurirahaston apurahoja nigerialaisen ministerin tilille.


KYLMÄFUUSIO LÄHELLÄ ONNISTUMISTA

VANCOUVER, Kanada. Dosentti Taisto J o k a m i e s onnistui ensimmäistä kertaa tuottamaan lähes täydellisen reaktion 295 asteessa Kelviniä.

- Aivan helvetin hieno, siitä olisi voinut veistää vaikka eroottissävyisiä veistoksia, Jokamies kuvaa täysmaidosta tehtyä capuccino-vaahtoaan ja jatkaa. Lämpötila oli todella matala, täällä säästetään kaikesta lämmitystä myöten.

Ongelmaksi muodostui edelleen plasman pysyminen koossa ja stabiilina.

- Siis ihan oma syy, yritin päteä ja hakea huomiota opiskelijoilta mutta eihän täällä naisia koskaan näy. Kaivoin avaimet esille, ja nehän tippuivat suoraan vaahdosta läpi, Jokamies manaa huonoa onneaan.