torstaina, toukokuuta 25, 2006

On patukka-armeija valmiina

Jos joku pelkää, että pohjoisamerikkalainen talosjärjestelmä murskaa pienen työläisen rattaidensa alle myös Kanadassa, niin omat kokemukseni eivät aivan komppaa tätä näkemystä. Ne ovat toki syntyneet jälleen kerran yliopistolla, joten niitä voi aiheeesta kritisoida kynäniskaisen herrojen kakaran (tm) paperinmakuiseksi konstailuksi.

Päätin vihdoin imuroida sikolätiksi (eng. pig pen) muuttuneen huoneeni joten haen ystäväni Papa Boran ja ryhdyn toimeen. Noin viidentoista sekunnin kuluttua sähköt katosivat niin Papalta kuin muualtakin huoneesta. Sitä on ihminen yksin luonnon armoilla kun teknologia ympäriltä pettää: minäkin jouduin henkeni uhalla nousemaan tuolille ja avaamaan sälekaihtimet saadakseni valoa huoneeseeni. Sulaketaulua ei löytynyt mistään joten viisaana insinöörinä päättelin huoneeseeni syöttävän automaattisulakkeen sijaitsevan alakerran sähköhuoneessa.

Laahustin toimistoon ja pyysin pääsyä sähköhuoneeseen. Selviää, ettei tädeillä ole enää hallussaan avainta huoneeseen. Koko UBC:n huollosta huolehtii UBC Plant Operations joka on ns. liiton hallussa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki lampun vaihtoa suuremmat huoltotoimenpiteet tulee suorittaa liiton miehiä käyttäen. Korjaan: kaikki hehkulampun vaihtoa suuremmat huoltotoimenpiteet; jo nyt systeemiä venytetään äärirajoille jakamalla salassa asukkaille loisteputkia vanhojen tilalle ns. tiskin alta. Varmistaakseen ettei rehellisten työläisten varpaille hypitä, Collegen huoltokohteiden ovien lukot on sarjoitettu uudelleen siten, ettei kellään Collegessa ole pääsyä niihin.

Onni onnettomuudessa oli se, että sulake pamahti ennen puolta neljää ja huoltomies voitiin vielä hälyttää paikalle. Puolen tunnin odottelun jälkeen kaveri kävikin painamassa nappia ja sähkönsyöttö palautui matalaan majaani. Huoltomiesten minimiveloitus on muuten kahden tunnin työstä, joten kyllähän sen ymmärtääkin miksi energiaa riittää lukkojen uudelleensarjoittamiseen. Selvisihän tässä epäsuorasti myös se, miksi pyyntööni vaatekaappini liukuoven ohjaimen ruuvaamisesta paikalleen suhtauduttiin niin nihkeästi. Tosin hyvinhän se tuossa on roikkunut viimeiset yhdeksän kuukautta ilmankin.

Myös näitä tätejä on toimistossa kuusi kappaletta joten luulisi että 100+ asunnon byrokraattiset tarpeet tulee enemmän tai vähemmän hoidetuksi -- vertailun vuoksi 5000 asunnon rypästä pyörittävä TOAS pärjää 14 henkilöllä.